Bierbrouwerijen 2019

Het Roze Varken

Brouwerij Het Roze Varken
Brouwerij Het Roze Varken kent zijn oorsprong door een bijzonder broerderschap. Wim en Koen, afkomstig uit Renkum en Huissen, deelden samen al veel vreugde onder het genot van vele speciaalbieren. Door de vondst van een oud stencil uit de jaren tachtig, waarmee Geurt (vader van Wim) ooit een brouwsel had gemaakt, begon het bij hen te kriebelen. Sinds 2000 heeft Huisbrouwerij Het Roze Varken op kleine schaal een aantal zeer bijzondere bieren gebrouwen, die door vele vrienden en familieleden zeer gewaardeerd werden. Deze succesvolle bieren versterkten de ambitie om iedereen van deze speciaalbieren te kunnen laten genieten. In april 2013 was het moment daar: Brouwerij Het Roze Varken werd geboren. Een machtige stap met een prachtig doel: Het brouwen van speciaalbier waarmee wij onze passie kunnen overdragen aan iedereen die zin heeft in en behoefte heeft aan 'een bijzonder biermoment'.

Brouwerij Het Roze Varken komt met de volgende speciaalbieren:
Knorretje (Amber), Kaat (Koffie Laurier Porter), Zonpracht (Blond) en Eldorado (IPA)

 

Brouwerij de Brouwerick

Brouwerij De Brouwerick uit Zevenaar is in 2019 officieel gestart als micro-brouwerij. Na in 2014 begonnen te zijn als hobbybrouwer bleek al snel dat het brouwen van bier uitgroeide tot een passie. Daarbij hebben het lidmaatschap van Biergilde “De 7 Aeren” in Zevenaar en de enthousiaste reacties van vrienden en bekenden op de gebrouwen bieren zeker geholpen. Na 5 jaar was het logische vervolg het starten van een micro-brouwerij met als doel om ook anderen van deze bieren te laten genieten. Het ambachtelijke brouwen van speciaal bier op kleine schaal biedt de mogelijkheid om veel te kunnen experimenteren met (oude)recepten, gisten, hopsoorten en kruiden met soms verrassend goede resultaten. Een aantal van die bieren kunt u proeven op het Bier Preuvenement, laat het u smaken.

 

 

brouwerick_logo_zwart (4)
Paljas

Paljas

Paljas bier ontstaan uit liefde voor liefde voor speciaalbier. Mathias Van den Poel had een droom, hij wilde zelf iets creëren, iets maken. Dit in combinatie met zijn liefde voor marketing en vooral zijn liefde voor speciaalbier. Hij wilde iets creëren waarin hij zijn ziel in kon steken. Mathias zegde zijn baan bij het familiebedrijf op, begon te experimenteren met het brouwen van streekbier en volgde twee jaar een cursus bierbrouwen-sommelier.

Met zijn kennis als bierbrouwer-sommelier als basis, is hij in 2011 gaan experimenteren met verschillende hopsoorten. Na twee jaar zoeken naar de beste samenstelling en smaak lanceerde Mathias Van den Poel in 2013 zijn streekbier Paljas Blond. Naast Paljas blond kwam Mathias later ook nog met Paljas Bruin, Paljas IPA en Paljas Saison. De laatste twee heeft carnavalsvereniging Paljas tijdens het Bier Preuvenement op de tap.

De bieren van Paljas worden gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen (B) en zijn inmiddels in 20 landen te koop.

Paljas komt met de volgende speciaalbieren:
Paljas IPA en Paljas Blond

Brouwerij Alderbastend

Het drinken van een biertje vinden wij een prima manier om het weekend te beginnen. Of de avond.
Of de vakantie. Of gewoon, omdat je zin hebt in een goed biertje. Bier is lekker. Speciaalbier al
helemaal. Vinden wij, in elk geval. Maar om het zélf te brouwen… Daar hadden we nog nooit over
nagedacht. Onze speciaalbiertjes kochten we gewoon in de winkel. Tot een paar jaar geleden. De
opkomst van speciaalbier werd groter, en ook bij ons werd er “Alderbastend” veel interesse gewekt…
Ons bierbrouwavontuur begon met veel lezen over bier en het kopen van een 40 liter
brouwinstallatie. Gewoon, voor thuis. Omdat we weleens wilden proberen om ons eigen bier te
brouwen. En dat lukte: het eerste biertje werd een tweede, en een derde, en een vierde… En wij als
echte fijnproevers waren zeker niet ontevreden. Maar perfectie heeft tijd nodig. Dus zijn we het
recept blijven bijschaven totdat we een perfect biertje hadden. En dat is gelukt, als we dat zo mogen
zeggen. Maar geloof ons niet op ons woord, trek er eentje open en oordeel zelf!

O ja, en wat ‘alderbastend’ betekent?
Wij komen uit de Achterhoek. Daar zijn we trots op. Alderbastend is Achterhoeks voor ‘enorm’ of
‘ontzettend’. Als je dus alderbastend veel zin in een biertje hebt, dan heb je enorm veel zin in een
biertje. Proost!

Logo Alderbastend
Logo Romondt

Brouwerij Romondt

Het was Cornelis van Romondt die zich vestigde anno 1883 in wat indertijd “t Noorden” werd genoemd. De latere Noorderstraat in Dieren. Cornelis komt uit een gezin van 15 kinderen en komt uit Utrecht. Twee jaar na overlijden van zijn ouders vertrekt hij uit de Domstad om alhier een bedrijf op te zetten. Hij kan een periode bij de graanmoutwijnfabriek/stokerij van familie Sevenstern meedraaien. Cornelis heeft zelfs een tijd bij de familie in huis mogen wonen. Cornelis mengt zich in het Dierense. Hij wordt onder andere lid van de Kegelclub. En dan gaat het hem al “voor de wind…”
Cornelis was een held; een man die op jonge leeftijd zijn ouders verloor, vertrok naar een nieuwe omgeving. Hij maakte gebruik van de kansen en mogelijkheden die hem, mede door de familie Sevenstern, werden geboden. Hij kon zijn leven opbouwen en vorm geven. De geschiedenis wordt door gegeven naar nu…. Cornelis was een wijs man die het bier weer op de kaart zette. Voor hem zelf en voor Dieren en de verre omgeving. Ideale locatie, direct aan de IJssel, het beste water van Nederland en een enorme dosis passie voor bierbrouwen.
Maar minstens zo belangrijk het sociale karakter van de gemeenschap. Hoe Cornelis opgenomen werd en zich ontwikkelt tot een succesvol ondernemer. Een Ode aan Cornelis van Romondt. Een ode aan Dieren en de verre omgeving.

Brouwerij BorrelNoot

De brouwerij wordt gerund door 2 vrienden met een gezamenlijke passie voor mooie bieren.

Onze 'brouwerij' bestaat momenteel uit een installatie van 25 liter voor het perfectioneren van bestaande en ontwikkelen van nieuwe soorten. Dit is voldoende voor de benodigde smaak- en evolutietesten en het houden van kleinschalige proefsessies. Aangezien dit niet voldoende capaciteit is om het bier op de markt te brengen hebben we gezocht naar een brouwerij die wel voldoende capaciteit heeft. De eerste batches zijn gemaakt in de installatie van 'De Heidebrouwerij'. Vanwege het succes zagen we ons snel genoodzaakt de capaciteit te verdubbelen en hebben in 'de naeckte brouwers' een goede partner gevonden.

Wij maken daar gebruik van de installatie en brouwen hierin zelf onze bieren. Zo kunnen we met recht zeggen dat de bieren van Brouwerij BorrelNoot hoogstpersoonlijk zijn gebrouwen door de bierbrouwers uit Woerden.

Begonnen met een budget voor 1 brouwsel van 500 liter, begin 2014, is dit inmiddels gegroeid naar een capaciteit van 4000 liter in 2015, 7000 liter in 2016 en leuke plannen voor 2017.

brouwerij Borrelnoot
Logo Davo

Brouwerij DAVO

 

Hallo! We zijn begonnen met z’n vieren. Arnoud, Marijn, Jos en Frits. Ontstaan in 2012, vooral om onszelf van bier te voorzien. We brouwden toen, jawel, in pannen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van 32 gepassioneerde bierliefhebbers, een brouwerij en twee bars: De DAVO Brewpub! In Deventer en de DAVO Bar in Arnhem. Voor de rest is er niets veranderd. Nog steeds werken we elke dag keihard om fijne bieren te maken, te delen en te drinken. Met liefde en nog meer plezier. Zodat we kunnen proosten met lekker bier en leuke mensen. Gegarandeerd.

Brouwerij Wentersch

Wentersch Bierbrouwerij brouwt speciaalbieren op ambachtelijke wijze. Op bescheiden schaal worden smaakvolle bieren bereid met alleen de beste ingrediënten. De passie en het vakmanschap van de brouwers zorgen ervoor dat elke fles, elk glas Wentersch bier volop genieten is.

Liefde voor de natuur
Wentersch – dialect voor Winterswijks – is trots op de Achterhoek. Niet voor niets worden zoveel mogelijk grondstoffen uit de directe nabijheid verwerkt. Neem nu gagel. Dit zeldzame plantje groeit in het unieke natuurgebied, Het Korenburgerveen. In samenwerking met Natuurmonumenten mogen onze brouwers een beperkte hoeveelheid gagel plukken om er vervolgens een prachtig bier mee te brouwen. Die liefde voor dorp en streek zit echt in het bier gebrouwen en dat proef je!

 

logo Wentersch
Kraftbier

KRAFTBIER

TILBURG

Tilburg was eeuwenlang een echte brouwersgemeenschap. Zoals zoveel steden en dorpen had ook Tilburg haar eigen brouwerijen. In de hoogtijdagen van het bier, toen water vaak niet drinkbaar was, telde onze stad tientallen brouwerijen. Van simpele boerderijen met een eigen ketel tot commerciële megabrouwerijen (voor die tijd dan). Tot begin 20e eeuw. Geen van de brouwerijen kon het opnemen tegen grote Nederlandse en Belgische brouwers. Dit is het KraftBier verhaal.

KRAFTBIER

KraftBier vertegenwoordigd dit oude brouwersambacht. Met de geschiedenis onder de arm wordt Tilburg veroverd. Met oude en nieuwe recepten. Vergeten bieren in een modern jasje. Er wordt hard gewerkt om een mooie brouwerij neer te zetten. Nu nog klein, binnenkort met een mooie installatie waarmee we heel Tilburg van lekkere bieren kunnen voorzien.

IMG_0262

Stadsbrouwerij Wittenburg

Ergens begin deze eeuw kwam een groep Zevenaarse vrienden op het idee om zelf bier te brouwen. Een leerproces van vallen en opstaan, verrassingen en teleurstellingen. Maar al doende leert men. Gaandeweg ontstond er belangstelling voor de brouwsels van deze pioniers van “De Nieuwe Lelie” en daarom besloot men om het op een grotere schaal aan te pakken. Met succes! De “Jonkheer”-bieren danken hun naam aan het landgoed “Sevenaer” waar ons bier in de daarop volgende jaren verder werd ontwikkeld en gebrouwen. Nu worden ze gebrouwen op de eigen locatie aan de Markt 7 in het centrum van Zevenaar.

Brouwerij ' IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. Aangrenzende molen De Gooyer hoort niet bij het pand maar dient al sinds het begin als ultiem markant herkenningspunt. Niet lang nadat het brouwen begon had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras.

 

 

Leroy Brown Brewery

Leroy Brown Brewery is de eerste écht onafhankelijke craftbier brouwerij in Arnhem. Het bier wordt gebrouwen aan de Nieuwe Havenweg in eigen brouwerij met eigen brouwketels. De bieren van Leroy Brown zijn “wrong in the right way”!

Leroy Brown Brewery
Nieuwe Havenweg 13
6827 BA Arnhem

Bellen 06 24747525
Mailen info@leroybrownbrewery.com

Logo Gophlin

Brouwerij Ghoplin

Ons motto is dat als we het zelf kunnen maken we dit zeker zullen doen. We hebben dit toegepast in het verbouwen van de aangekochte voormalige bloemenhal naar brouwerij. Ook het bij elkaar zoeken van de componenten om tot ons brouwhuis te komen was een mooie reis!

De verbouwing en opbouw van ons brouwhuis hebben we er inmiddels opzitten! Ons proeflokaal is geopend voor workshops, een gezellige plek om samen van ons bier te genieten; laat bier verbinden.

In 2018 gaan we het aantal soorten bier verder uitbreiden, brouwen voor een aantal huurbrouwers en ervoor zorgen dat we bij een breed aantal verkooppunten te verkrijgen zijn!

Brouwerij-t-IJ