Bierbrouwerijen 2018

Het Roze Varken

Brouwerij Het Roze Varken
Brouwerij Het Roze Varken kent zijn oorsprong door een bijzonder broerderschap. Wim en Koen, afkomstig uit Renkum en Huissen, deelden samen al veel vreugde onder het genot van vele speciaalbieren. Door de vondst van een oud stencil uit de jaren tachtig, waarmee Geurt (vader van Wim) ooit een brouwsel had gemaakt, begon het bij hen te kriebelen. Sinds 2000 heeft Huisbrouwerij Het Roze Varken op kleine schaal een aantal zeer bijzondere bieren gebrouwen, die door vele vrienden en familieleden zeer gewaardeerd werden. Deze succesvolle bieren versterkten de ambitie om iedereen van deze speciaalbieren te kunnen laten genieten. In april 2013 was het moment daar: Brouwerij Het Roze Varken werd geboren. Een machtige stap met een prachtig doel: Het brouwen van speciaalbier waarmee wij onze passie kunnen overdragen aan iedereen die zin heeft in en behoefte heeft aan 'een bijzonder biermoment'.

Brouwerij Het Roze Varken komt met de volgende speciaalbieren:
Knorretje (Amber), Kaat (Koffie Laurier Porter), Zonpracht (Blond) en Eldorado (IPA)

Brouwerij Frankendael

 

Behind this brewery is a group of close friends:

They are young enough to still believe they can make crazy ideas happen, yet grown enough to know it takes a lot of hard work;

They are young enough to still break the rules, yet grown enough to have learned to appreciate quality and respect craftsmanship;

They are young enough to still enjoy poking fun at everything, yet grown enough to take what they do seriously;

They are young enough to still be convinced they’re the best, yet grown enough to not shout it out loud.

They choose to let the Frankendael beers speak for themselves.

Frankendael
Paljas

Paljas

Paljas bier ontstaan uit liefde voor liefde voor speciaalbier. Mathias Van den Poel had een droom, hij wilde zelf iets creëren, iets maken. Dit in combinatie met zijn liefde voor marketing en vooral zijn liefde voor speciaalbier. Hij wilde iets creëren waarin hij zijn ziel in kon steken. Mathias zegde zijn baan bij het familiebedrijf op, begon te experimenteren met het brouwen van streekbier en volgde twee jaar een cursus bierbrouwen-sommelier.

Met zijn kennis als bierbrouwer-sommelier als basis, is hij in 2011 gaan experimenteren met verschillende hopsoorten. Na twee jaar zoeken naar de beste samenstelling en smaak lanceerde Mathias Van den Poel in 2013 zijn streekbier Paljas Blond. Naast Paljas blond kwam Mathias later ook nog met Paljas Bruin, Paljas IPA en Paljas Saison. De laatste twee heeft carnavalsvereniging Paljas tijdens het Bier Preuvenement op de tap.

De bieren van Paljas worden gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen (B) en zijn inmiddels in 20 landen te koop.

Paljas komt met de volgende speciaalbieren:
Paljas IPA en Paljas Blond

Stadsbrouwerij Wittenburg

 

Ergens begin deze eeuw kwam een groep Zevenaarse vrienden op het idee om zelf bier te brouwen. Een leerproces van vallen en opstaan, verrassingen en teleurstellingen. Maar al doende leert men. Gaandeweg ontstond er belangstelling voor de brouwsels van deze pioniers van “De Nieuwe Lelie” en daarom besloot men om het op een grotere schaal aan te pakken. Met succes! De “Jonkheer”-bieren danken hun naam aan het landgoed “Sevenaer” waar ons bier in de daarop volgende jaren verder werd ontwikkeld en gebrouwen. Nu worden ze gebrouwen op de eigen locatie aan de Markt 7 in het centrum van Zevenaar.

IMG_0262
de natte Gijt

Brouwerij de Natte Gijt

Brouwerij de Natte Gijt is ontstaan doordat we plezier beleven aan bier en dat willen we met mensen delen! Jaren geleden maakten we ons eerste brouwsel en het kwam uit een potje. Wel leuk, maar we wilde meer.

We zijn op ontdekkingsreis gegaan in de bierwereld. Proeven, brouwerijen bezoeken en er over lezen. Daarna kwamen de bierfestivals en werden er zelfs vakanties aan besteed. Inmiddels zijn we overgestapt naar het echte brouwen, maar dan wel alleen voor ons zelf. De reacties uit de omgeving waren heel leuk en we deden mee met wedstrijden. In mei 2011 werden we Nederlands Kampioen Bierbouwen 2011. Dat was het laatste zetje om een bier op de markt te brengen.

Helaas was het niet mogelijk om grote hoeveelheden in onze eigen installatie te brouwen. Dat betekende een zoektocht naar een geschikte brouwerij waar we gebruik van mochten maken.

Rudy staat voor het bier. Hij maakt de recepten en zorgt dat de bieren in orde zijn. Marc zorgt voor de verkoop en klantrelaties. Prima verdeeld, ieder moet doen waar hij goed in is!

Brouwerij de Natte Gijt is niet opgericht om groot kapitaal mee te verwerven, maar om mensen kennis te laten maken met bieren die verrassend smaken. Van ons bier moet je kunnen genieten met je vrienden, bier moet plezier brengen!

Brouwerij BorrelNoot

De brouwerij wordt gerund door 2 vrienden met een gezamenlijke passie voor mooie bieren.

Onze 'brouwerij' bestaat momenteel uit een installatie van 25 liter voor het perfectioneren van bestaande en ontwikkelen van nieuwe soorten. Dit is voldoende voor de benodigde smaak- en evolutietesten en het houden van kleinschalige proefsessies. Aangezien dit niet voldoende capaciteit is om het bier op de markt te brengen hebben we gezocht naar een brouwerij die wel voldoende capaciteit heeft. De eerste batches zijn gemaakt in de installatie van 'De Heidebrouwerij'. Vanwege het succes zagen we ons snel genoodzaakt de capaciteit te verdubbelen en hebben in 'de naeckte brouwers' een goede partner gevonden.

Wij maken daar gebruik van de installatie en brouwen hierin zelf onze bieren. Zo kunnen we met recht zeggen dat de bieren van Brouwerij BorrelNoot hoogstpersoonlijk zijn gebrouwen door de bierbrouwers uit Woerden.

Begonnen met een budget voor 1 brouwsel van 500 liter, begin 2014, is dit inmiddels gegroeid naar een capaciteit van 4000 liter in 2015, 7000 liter in 2016 en leuke plannen voor 2017.

brouwerij Borrelnoot
2018-02-15

Brouwerij Troost

 

Brouwerij Troost produceert bier, sterke drank en limonade in drie monumentale gebouwen in het centrum Amsterdam. De eerste brouwerij is gevestigd in een voormalig klooster in De Pijp. Hier worden voornamelijk kleine batches gebrouwen en geëxperimenteerd met nieuwe bieren. In de Westergasfabriek staat onze grotere brouwerij met bottellijn, waar we sinds kort ook eigen limonades maken. Afgelopen september is de derde vestiging met distilleerderij geopend in een voormalig pand van de Oostergasfabriek. Hier wordt bier gebarrel-aged, maar wordt ook gin, jenever en bourbon van Troostbier gestookt. En het mooiste is: elk van de locaties heeft zijn eigen brewpub!

Brouwerij Wentersch

Wentersch Bierbrouwerij brouwt speciaalbieren op ambachtelijke wijze. Op bescheiden schaal worden smaakvolle bieren bereid met alleen de beste ingrediënten. De passie en het vakmanschap van de brouwers zorgen ervoor dat elke fles, elk glas Wentersch bier volop genieten is.

Liefde voor de natuur
Wentersch – dialect voor Winterswijks – is trots op de Achterhoek. Niet voor niets worden zoveel mogelijk grondstoffen uit de directe nabijheid verwerkt. Neem nu gagel. Dit zeldzame plantje groeit in het unieke natuurgebied, Het Korenburgerveen. In samenwerking met Natuurmonumenten mogen onze brouwers een beperkte hoeveelheid gagel plukken om er vervolgens een prachtig bier mee te brouwen. Die liefde voor dorp en streek zit echt in het bier gebrouwen en dat proef je!

 

logo Wentersch
Kraftbier

KRAFTBIER

TILBURG

Tilburg was eeuwenlang een echte brouwersgemeenschap. Zoals zoveel steden en dorpen had ook Tilburg haar eigen brouwerijen. In de hoogtijdagen van het bier, toen water vaak niet drinkbaar was, telde onze stad tientallen brouwerijen. Van simpele boerderijen met een eigen ketel tot commerciële megabrouwerijen (voor die tijd dan). Tot begin 20e eeuw. Geen van de brouwerijen kon het opnemen tegen grote Nederlandse en Belgische brouwers. Dit is het KraftBier verhaal.

KRAFTBIER

KraftBier vertegenwoordigd dit oude brouwersambacht. Met de geschiedenis onder de arm wordt Tilburg veroverd. Met oude en nieuwe recepten. Vergeten bieren in een modern jasje. Er wordt hard gewerkt om een mooie brouwerij neer te zetten. Nu nog klein, binnenkort met een mooie installatie waarmee we heel Tilburg van lekkere bieren kunnen voorzien.

Brouwerij ' IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. Aangrenzende molen De Gooyer hoort niet bij het pand maar dient al sinds het begin als ultiem markant herkenningspunt. Niet lang nadat het brouwen begon had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras.

 

 

Brouwerij-t-IJ