Bierbrouwerijen 2022

Hootch

BROUWERIJ HOOTCH (Tolkamer)

Sinds 2021 beschikken wij (Jos en Sami) van Brouwerij Hootch, gevestigd in Tolkamer - Gemeente Zevenaar, over een eigen brouwerij.

Hier brouwen we de meeste uiteenlopende biersoorten. Denk hierbij aan een pastry stout met tiramisu smaak of een Sour met Mango. Ook is er plek voor de normalere speciaalbieren zoals een Tripel, Saison of Witbier. Voor ieder wat wils!

Wij zijn begonnen met brouwen als vrienden. Deze hobby is al snel uitgelopen tot een bedrijf en sinds 2021 werken we beiden hard aan het succes van Hootch. We willen Zevenaar en omstreken trots maken op hun eigen brouwerij!

Logozwartpng Jongbloed

JONGBLOED CERVEZA

Hoe het begon?

Het begon in Spanje, op een terrasje aan de zuidkust...Hoe zou het zijn om een eigen bier te brouwen?

Bij terugkomst in Enschede werden de collega's van het kantoor Jongbloed Fiscaal Juristen meegenomen in het plan om een eigen bier op de markt te gaan brengen. Het kantoor zelf wil er niets aan verdienen, de opbrengsten gaan naar de Jongbloed Foundation die er weer voor zorgt dat het geld terechtkomt bij goede doelen in onze geliefde regio Twente.

Al snel werd er een proeverij gepland en na twee proefrondes werd de knoop doorgehakt,  'Jongbloed Cerveza Abogados Fiscales' was een feit. Wist je trouwens dat het Spaans is voor 'Jongbloed bier van fiscaal juristen'? En zo is de Spaanse cirkel weer rond. De naam van het eerste bier is 'Belastingparadijs' en neemt je mee naar zonnige oorden.

Inmiddels is 'Belastingparadijs' verkrijgbaar op fles en op fust en hebben we ons eerste festival achter de rug.

Ons bier wordt in Twente gebrouwen en is daarmee een rasechte Tukker. We zijn trots op onze eerstgeborene en hopen op een spoedige tweede.

 

Brouwerij ' IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. Aangrenzende molen De Gooyer hoort niet bij het pand maar dient al sinds het begin als ultiem markant herkenningspunt. Niet lang nadat het brouwen begon had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras.

 

 

Brouwerij-t-IJ
Logo Davo

DAVO ARNHEM

 

Davo is ontstaan in 2012, vooral om onszelf van bier te voorzien. We brouwden toen, jawel, in pannen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van 36 gepassioneerde bierliefhebbers, een brouwerij en twee bars. De DAVO Brewpub! In Deventer en de DAVO Bar in Arnhem. Voor de rest is er niets veranderd. Nog steeds werken we elke dag keihard om fijne bieren te maken, delen en te drinken. Met liefde en nog meer plezier. Zodat we kunnen proosten met lekkere bieren en leuke mensen. Gegarandeerd!

Logo Alderbastend

ALDERBASTEND BIEREN

Ons bierbrouwavontuur begon met veel lezen over bier en het kopen van een 40 liter brouwinstallatie. Gewoon, voor thuis. Omdat we weleens wilden proberen om ons eigen bier te brouwen. En dat lukte: het eerste biertje werd een tweede, en een derde, en een vierde… En wij als echte fijnproevers waren zeker niet ontevreden. Maar perfectie heeft tijd nodig. Dus zijn we het recept blijven bijschaven totdat we een perfect biertje hadden. En dat is gelukt, als we dat zo mogen zeggen. Maar geloof ons niet op ons woord, trek er eentje open en oordeel zelf!

LEROY BROWN BREWERY

Leroy Brown Brewery is de eerste écht onafhankelijke craftbier brouwerij in Arnhem. Het bier wordt gebrouwen aan de Nieuwe Havenweg in eigen brouwerij met eigen brouwketels. De bieren van Leroy Brown zijn “wrong in the right way”!

BROUWERIJ DE BROUWERICK

BIER VAN OVER HET SPOOR

Brouwerij De Brouwerick uit Zevenaar is in 2019 officieel gestart als micro-brouwerij. Na in 2014 begonnen te zijn als hobbybrouwer bleek al snel dat het brouwen van bier uitgroeide tot een passie. Daarbij hebben het lidmaatschap van Biergilde “De 7 Aeren” in Zevenaar en de enthousiaste reacties van vrienden en bekenden op de gebrouwen bieren zeker geholpen. Na 5 jaar was het logische vervolg het starten van een micro-brouwerij met als doel om ook anderen van deze bieren te laten genieten. Het ambachtelijke brouwen van speciaal bier op kleine schaal biedt de mogelijkheid om veel te kunnen experimenteren met (oude)recepten, gisten, hopsoorten en kruiden met verrassend goede resultaten.

brouwerij de snor

BROUWERIJ
"DE SNOR"

Arnhemse Speciaal Bier Brouwerij

Brouwerij De Snor startte in oktober 2015 met het brouwen van een sterk blond Biertje, de Gele Snor. Het bleek meteen een schot in de roos. Drie jaar later, en meer dan 40 brouwsels verder, gaat Brouwerij "De Snor" commercieel!
Nick en Gert hebben de handen ineen geslagen zorgen er samen voor dat nóg meer mensen de gelegenheid krijgen om van al dit lekkers te proeven.

BROUWERIJ BIBERIUS

BROUWERIJ BIBERIUS

Vier jaar geleden zijn Ruud, Luuk en Bart Mulders, vader en twee zoons uit Groesbeek, gestart met het brouwen van bier in de garage. Gedurende deze periode zijn de hobby brouwers steeds enthousiaster geworden over het bierbrouwproces. Dit enthousiasme was echter moeilijk te delen aangezien ze het bier alleen zelf mochten nuttigen. Om het enthousiasme toch over te brengen kwam er een nieuw idee: een officiële brouwerij.

Chris en Laura Poelen (eigenaren van het Balkon van Groesbeek) hebben ons de mogelijkheid gegeven om op hun unieke locatie deze nieuwe brouwerij te vestigen. Vanaf de Derde Baan, Zevenheuvelenweg heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Groesbeek en het Reichswald. Brouwerij Biberius had zich geen betere locatie kunnen wensen en de brouwers zijn dan ook blij dat ze deze kans hebben gekregen.

In de nieuwe situatie worden brouwsels gemaakt van 120 liter. Dit is een perfecte hoeveelheid om het brouwen ambachtelijk te houden en kun je ook prima iedere stap in het proces nauwkeurig volgen en beïnvloeden. Ook kun je op deze manier vaker brouwen. Als brouwer leer je namelijk het meest door zo vaak mogelijk te brouwen. Met het brouwen van kleinere hoeveelheden kun je dus blijven leren!

Op de zoektocht naar een mooie en pakkende naam voor de brouwerij kwam de naam Biberius uit de bus. Dit was de bijnaam van de Romeinse keizer Tiberius. Deze keizer zocht zijn toevlucht in de alcohol. En omdat in het Latijns Bibulus ‘graag drinkend’ betekent was de scheldnaam van deze dorstige keizer ‘Biberius’.

Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten zullen we gebruik maken van producten uit de streek om in samenwerking brouwsels te maken. Het meest directe voorbeeld hiervan is de samenwerking met Groentenhof Poelen. Met de pompoenen van dit bedrijf, brouwen wij een pompoen bier. Ook gaan we seizoens-/feestdag gerelateerde bieren brouwen.

Op zondag is de brouwerij geopend van 12.00 tot 18.00 uur in de periode dat ook het Balkon van Groesbeek is geopend.

logo Wentersch

BIERBROUWERIJ WENTERSCH

Wentersch Bierbrouwerij brouwt speciaalbieren op ambachtelijke wijze. Op bescheiden schaal worden smaakvolle bieren bereid met alleen de beste ingrediënten. De passie en het vakmanschap van de brouwers zorgen ervoor dat elke fles, elk glas Wentersch bier volop genieten is.

LIEFDE VOOR DE NATUUR

Wentersch – dialect voor Winterswijks – is trots op de Achterhoek. Niet voor niets worden zoveel mogelijk grondstoffen uit de directe nabijheid verwerkt. Neem nu gagel. Dit zeldzame plantje groeit in het unieke natuurgebied, Het Korenburgerveen. In samenwerking met Natuurmonumenten mogen onze brouwers een beperkte hoeveelheid gagel plukken om er vervolgens een prachtig bier mee te brouwen. Die liefde voor dorp en streek zit echt in het bier gebrouwen en dat proef je!

Paljas